Zanimljivosti

Benefiti crne čokolade

Benefiti crne čokolade

Benefiti crne čokolade

Danas je čokolada postala sastavni deo naše svakodnevnice, dok se iza nje krije duga i uzbudljiva istorija. Mi vam predstavljamo par činjenica o čokoladi koji opravdavaju njen status božanske hrane.

Naučne studije su pokazale da je crna čokolada bogata antioksidansima i prepuna hranljivih sastojaka, što ovu gorko – slatku poslasticu čini super hranom. Ona sadrži fitonutrijente nazvane flavonoidi – biljne hemikalije koje deluju kao antioksidansi i imaju ulogu u prevenciji raka, zdravlja srca i gubitka težine. Visok nivo flavonoida, snažnih antioksidanasa, pomaže u zaštiti ćelija i tkiva od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, nestabilnim molekulima koji menjaju ćelije i često potiču od stresa, loše ishrane i neizbežnog starenja.

Istraživanja su dokazala da je kakao prepun brojnih antioksidanasa, čak mnogo više od zelenog čaja ili crnog vina! Što je čokolada tamnija to je zdravija, jer što je veći udeo kakaoa, čokolada sadrži i više antioksidanasa, vlakana kao i brojne minerale poput kalijuma, kalcijuma, bakra i magnezijuma.

Pored antioksidanasa koji imaju ulogu u borbi sa slobodnim radikalima, kakao sadrži jedinjenje zvano teobromin koji pomaže u smanjenju upalnih procesa i potencijalnom snižavanju krvnog pritiska.

Takođe, ne bi trebalo da zaboravimo da nas čokolada čini srećnijiim i raspoloženijim, a sada i znamo razlog tome! Čokolada sadrži feniletilamin, hemikaliju koja se oslobađa u mozgu tokom trenutaka emocionalne euforije. Pored toga, sadrži i anandamid, neurotransmiter masne kiseline zbog kojeg se osećate opuštenije i manje uznemireni.

Pored svih benefita koje poseduje crna čokolada, valja napomenuti da je ona bogata kalorijama i zasićenim mastima, te je potrebno konzumirati je u umernim količinama kako biste osetili blagotvorna dejstva ovog božanskog napitka.