PRINC EUGEN SAVOJSKI

BIOGRAFIJA

Eugen Savojski je rođen u Parizu 18. oktobra 1663. Studirao je matematiku i prirodne nauke, ali je želeo da postane vojnik. Njegov pokušaj da bude primljen u francusku armiju bio je neuspešan. Nežne građe, ružan, pogrbljen i niskog rasta, nije se uklapao u predstave o idealnoj lepoti francuskog kralja Luja XIV, pa za Eugena Mlađeg nije bilo mesta u francuskoj vojsci.
Tako mali princ, uvređen i ponižen, napušta rodnu Francusku i preporučuje se austrijskom caru Leopoldu. Usledila je munjevita vojna karijera. Sa trideset godina Eugen Savojski je postao Feldmaršal, u četrdesetoj godini predsednik Carskog ratnog saveta i jedan od najbogatijih ljudi Monarhije.

Zahvaljujući svojoj inteligenciji, sposobnosti i veštini, postaće veliki vojskovođa, državnik i političar, koji će izvršiti veliki uticaj na vođenje poslova u Austriji prve polovine 18. veka.
Bio je učesnik i komandovao vojskom u austro-turskom ratu (1683 – 1699), Falačkom ratu (1688 – 1697), u ratu za špansko nasleđe (1701 – 1714) i austro-turskom ratu (1716 – 1718).