O ČOKOLADI...

PIĆE VLADARA

Prvi gorki napitak od zrna kakao pripreman je isključivo za vladare i plemiće u ritualne svrhe. Koristio se uz zobenu kašu, a ponekad i obogaćen kukuruzom ili začinjen čilijem. Iz ovog perioda (4 - 9. vek) sačuvane se mnogobrojne oslikane posude sa motivom ploda kakaoca i ostacima taloga ovog pića.

PRVI SLATKI NAPITAK

Kristofer Kolumbo i Kortez su prvi Evropljani koji se susreću sa kakaocem. Španski misionari smišljaju nove recepte za pripremu ovog čudotvornog napitka dodajući mu šećer i začine. Kakao zrno su pržili, ljuštili i mleli sve do postizanja fine paste koju su zatim dobro zasladili, a onda joj dodavali, cimet, anis, vanilu ili muškatni oraščić.

DOLAZAK ČOKOLADE U EVROPU

Krajem 16. veka Španci čokoladu donose u Evropu. Širom Španije otvaraju se lokali za pijenje kakao - chocolaterias, u koje se odlazi u popodnevnim časovima, a služi se uz vrstu dvopeka - picatoste, koji se umače u piće. Dugo vremena čokolada se u Evropi upotrebljavala samo kao lek, stimulativni napitak ili za pripremu pikantnih sosova i to na dvorovima i u aristokratskim krugovima.