O ČOKOLADI...

PRAPOSTOJBINA ČOKOLADE

Prapostojbina čokolade je tajenstvena zemlja Olmeka i Maja, koja se prostirala južno od današnjeg Meksika do obale Gvatemale na Tihom okeanu. Pripadnici ovih drevnih civilizacija verovali su da drvo kakaoca pripada bogovima, a da su njegovi plodovi dar bogova ljudima. Iz tog razloga će, mnogo kasnije, švedski botaničar Lineus drvetu kakaoa dati ime Theobroma cacao (theos - bog, broma - napitak; grč.).

PRVI ČOKOLADNI NAPICI

Prvi čokoladni napici koje su pripremali Maje i Asteci bilo je gorko, masno i hladno. Napitak se dobijao mlevenjem osušenih plodova kakaoa, nakon čega se dobijena meljavina stavljala u posude od tikve i prelivala vodom. Za Maje i Asteke pena je bila najukusniji deo pića. Maje su dobijale penu tako što su posudu sa kakaom podizale u vis i presipale ga u drugu posudu.

ASTEČKI IZVOR ENERGIJE I MUDROSTI

Oko 900. godine Maje tajanstveno nestaju, a njihovu teritoriju naseljavaju Asteci, za koje čokolada postaje izvor mudrosti, snage i energije. Cena kakaoa bila je izuzetno visoka, za sto zrna mogao se kupiti jedan rob, za četiri zrna zec, a za deset mogle su se dobiti usluge prostitutke. Čokolada se davala vojnicima u vreme ratnih pohoda, a za potrebe putovanja presovana je u odgovarajuće pastile.